In het kort: wanneer je zelf schade toe hebt gebracht aan een fietsendrager, ben je in veel gevallen niet verzekerd. Lopen de fietsen schade op? Dan kun je vaak alleen terecht bij aan fietsverzekering. Schade die door een ander wordt toegebracht kan vaak verhaald worden op de verzekering van deze persoon.
Een fietsendrager, is die eigenlijk verzekerd? En hoe zit het met de fietsen? Wat als deze fietsen van de fietsendrager afvallen? Kan ik dan terecht bij mijn verzekering? Dit hangt in veel gevallen af van de situatie en het soort verzekering dat je hebt.
Inhoudsopgave
Is een fietsendrager verzekerd?
Een fietsendrager valt onder ‘accessoires van de auto’. Veel verzekeraars laten accessoires onder de dekking van de autoverzekering vallen, maar lang niet allemaal. In sommige gevallen moet je een een speciale dekking voor accessoires afsluiten om een fietsendrager mee te verzekeren.
Schade aan een fietsendrager
Wanneer iemand anders schade heeft veroorzaakt aan jouw fietsendrager, dan kan hij of zij aansprakelijk worden gesteld voor de kosten. De verzekering van de veroorzaker zal de schade dan vergoeden.
Heb jij zelf schade veroorzaakt aan de fietsendrager? Dan kun je hoogstwaarschijnlijk niet aankloppen bij de verzekeraar. Een verzekeraar mag in dat geval namelijk zelf bepalen of en hoeveel er vergoed wordt.
Fietsendrager gestolen: kan ik terecht bij mijn verzekering?
Wordt de fietsendrager gestolen? Dan is het nog maar de vraag of je aanspraak kunt maken op de autoverzekering: niet altijd valt dit namelijk onder de dekking. Diefstal van de fietsendrager valt in veel gevallen welk bij een casco (beperkt of volledig) dekking.
Als je naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld naar Italië of Spanje, dan is het slim om een reisverzekering af te sluiten.
Zijn de fietsen op een fietsendrager verzekerd?
Wanneer je een fiets vervoert op een fietsendrager valt dit niet onder de dekking van je autoverzekering. Wil je dat de fietsen wel verzekerd zijn, dan kun je hiervoor een aparte fietsenverzekering afsluiten.
Schade aan fietsen op een fietsendrager
Wanneer iemand anders schade veroorzaakt aan de fietsen op jouw fietsendrager, bijvoorbeeld doordat hij of zij er tegenaan gereden is, kan je degene aansprakelijk stellen voor de kosten.
Als jij zelf schade hebt veroorzaakt, bijvoorbeeld als je op verkeerde wijze een fiets op een fietsendrager bevestigt, dan valt dit niet onder de dekking van de autoverzekering. Je kunt alleen aanspraak maken op een fietsverzekering als je deze hebt afgesloten.
Fietsen gestolen van een fietsendrager
Als je fietsen van een fietsendrager gestolen worden, wordt dit ook niet gedekt door de autoverzekering. Ook hier zou je aanspraak kunnen maken op een fietsverzekering als je deze hebt. Het is slim om een extra slot voor een fietsendrager te overwegen om je fietsen beter te beveiligen.
Veelgestelde vragen over een fietsendrager verzekering
Als de schade door iemand anders veroorzaakt is kun je degene aansprakelijk stellen voor de kosten. Zelf schade gemaakt aan de fietsendrager? Dan wordt dit mogelijk niet of weinig vergoed, omdat een verzekeraar in dat geval zelf de hoogte van de vergoeding mag bepalen.
Je kunt de schade niet verhalen op je autoverzekering, maar wel op een fietsverzekering als je deze hebt afgesloten. Het is aan te raden om – sowieso in het buitenland – een extra slot te overwegen.
Een fietsendrager valt onder accessoires. Veel verzekeringen hebben accessoires opgenomen in de dekking van de autoverzekering, maar niet allemaal. Bij sommige verzekeraars moet je een speciale dekking voor accessoires afsluiten. Let hier op.