Home » Regels » Bagage op fietsendrager: wat zijn de regels?

Bagage op fietsendrager: wat zijn de regels?

In het kort: de kans is groot dat je op je huidige fietsendrager geen andere bagage mee kan nemen. Een drager mag namelijk alleen gebruikt worden waar deze voor gemaakt is. Andere bagage op de trekhaak meenemen? Kies dan voor een trekhaakkoffer of een fietsendrager die gemaakt is voor bagageboxen.

Een fietsendrager is een verlengstuk van je auto. Het zorgt ervoor dat je meer ruimt ein de auto houdt om andere bagage mee te nemen. Maar, wat als er geen fiesen op de fietsendrager staan? Kan er dan ook andere bagage mee vervoerd worden? Kom alles te weten over de regels van bagage op een fietsendrager.

Waarom andere bagage op een fietsendrager?

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je andere bagage op een fietsendrager mee zou willen nemen. Denk aan de volgende situaties:

  • Er hoeven geen fietsen mee
  • Er is genoeg ruimte over op de fietsendrager
  • Er is weinig ruimte in de auto

Zo kun je bijvoorbeeld de wens hebben om een grote koffer op de fietsendrager te willen plaatsen.

Regels voor bagage op een achter een auto

Laten we eerst kort de regels van het vervoeren van bagage achter een auto op een rij zetten:

  • De bagage mag aan de zijkant van het voertuig niet meer dan 20 centimeter uitsteken
  • Wordt het nummerbord door een drager bedekt? Dan dien je een extra kentekenplaat te hanteren en dien je in het buitenland een NL-sticker op de drager te plakken.
  • Steekt de bagage erg ver uit naar achteren? Dan moet je gebruikmaken van een markeringsbord

In sommige landen is het gebruik van een markeringsbord bij het vervoeren van bagage buiten het voertuig standaard verplicht. Dit is bijvoorbeeld zo in Italië en Spanje, waar ze allebei een eigen type markeringsbord vereisen.

Bagage(tas) op een fietsendrager: wet- en regelgeving

Naast de standaard regels voor het vervoeren van bagage achterop een voertuig, zijn er ook nog regels voor fietsendragers. Want, mag je eigenlijk wel iets anders vervoeren dan fietsen?

Het antwoord hierop is: een fietsendrager mag alleen gebruikt worden waar deze voor gemaakt is. Wil je bijvoorbeeld een rolstoel op een fietsendrager vervoeren, maar is hij eigenlijk alleen gemaakt voor fietsen? Dan kun je een boete riskeren, want dit is niet legaal.

bagage op fietsendrager vervoeren
Dit is dus niet toegestaan. © FDK

Fietsendragers voor bagage: fietsendrager als bagagedrager

Toch is het mogelijk om bagage mee te kunnen nemen: er zijn namelijk speciale fietsendragers voor bagage. Deze fietsendragers zijn gemaakt voor zowel het vervoeren van fietsen als een bagagebox.

nordrive zawa bagagebox

Nordrive Zawa bagagebox + Fietsendrager

Een bagagebox met een capaciteit van 300 liter. Je kunt ook in plaats van de bagagebox 3 of 4 fietsen meenemen.

Bagagebox voor op de trekhaak (Trekhaakkoffers)

Ben je van plan om alleen bagage te vervoeren? Dan kun je ook overwegen om een bagagebox voor op de trekhaak aan te schaffen. Dit worden ook wel trekhaakkoffers genoemd. Let op: je kunt bij dit type accessoires dus geen fietsen meenemen.

thule trekhaakkoffers

Thule trekhaakkoffers

Thule biedt een breed scala aan trekhaakkoffers aan. Ontdek een geschikte bagagebox voor jouw auto.

Veelgestelde vragen over bagage op fietsendragers

Mag ik iets anders dan fietsen meenemen op een fietsendrager?

Je mag een drager alleen gebruiken waar deze voor gemaakt is. Heb jij een fietsendrager die enkel bedoelt is voor fietsen? Dan mag je geen andere bagage daarmee vervoeren.

Zijn er ook fietsendragers die een bagagebox kunnen meenemen?

Die zijn er zeker. Er zijn speciale fietsendragers met een bagagebox. Je kunt vaak kiezen of je een bagagebox meeneemt of een of meerdere fietsen.

Scroll naar boven