Home » Problemen » Verlichting fietsendrager werkt niet (remlicht of knipperlicht)

Verlichting fietsendrager werkt niet (remlicht of knipperlicht)

In het kort: wanneer de verlichting van jouw fietsendrager niet goed werkt, is er waarschijnlijk wat mis met de aansluiting van de stekker. Ook kan er sprake zijn van een kabelbreuk. Geen zichtbare schade en op de juiste wijze aangesloten? Dan is er mogelijk een lampje kapot.

Wanneer een fietsendrager de lichten van een auto bedekt, is het verplicht om een fietsendrager met verlichting aan te schaffen. Voor je de weg op gaat moet je altijd controleren of de lampen het doen. Doet de verlichting het niet? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres.

Waarom zit er verlichting op een fietsendrager?

Het is goed om te beseffen waarom verlichting op een fietsendrager in veel gevallen noodzakelijk is. Een fietsendrager, helemaal een trekhaak fietsendrager, kan de verlichting van het voertuig bedekken. Om te voorkomen dat je minder goed zichtbaar bent, zijn er fietsendragers met verlichting.

verlichting niet goed zichtbaar door fietsendrager
De verlichting van het voertuig is hier niet meer goed zichtbaar.

Verschillende soorten fietsendrager verlichting

Een fietsendrager is vaak voorzien van de volgende soorten verlichting:

  • Achterlicht
  • Remlicht
  • Knipperlicht

Heb je een kentekenplaat fietsendrager? Dan is de kans groot dat er ook nummerplaat verlichting aanwezig is.

fietsendrager met verlichting
Een fietsendrager die voorzien is van verlichting.

Checken of de fietsendrager verlichting wel goed werkt

Voor je de weg op gaat is het noodzakelijk om te controleren of de fietsendrager verlichting werkt. Je kunt dit het best doen met een extra persoon, omdat er iemand in het voertuig moet zitten die de rem in kan trappen om de remlichten te controleren. De achterlichten en de knipperlichten kun je wel zelfstandig controleren.

Oorzaken van fietsendrager verlichting dat niet werkt

Wanneer je erachter bent gekomen dat de verlichting van je fietsendrager niet goed werkt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de lampen het niet doen.

De meest voorkomende oorzaken op een rij:

  • De lampen van de fietsendrager zijn stuk
  • De printplaten van de verlichting zijn stuk
  • Er is sprake van een kabelbreuk
  • Er is een probleem met de stekker of de aansluiting hiervan

Zo los je het probleem mogelijk op

Voor je de weg op gaat met de fietsendrager is het natuurlijk belangrijk dat de verlichting weer goed werkt. Het is daarom belangrijk om erachter te kmoen wat het probleem is. Je kunt daarvoor het best onderstaande stappen in de juiste volgorde volgen.

  1. Controleer of de fietsendrager stekker goed aangesloten zit. Bekijk meer informatie over de fietsendrager stekker aansluiten.
  2. Goed aangesloten? Check dan of de kabel geen breuken vertoont.
  3. Geen zichtbare schade? Controleer de lampjes en vervang deze voor nieuwe om uit te sluiten dat deze niet defect zijn.

Wanneer bovenstaande stappen niet hebben geleid tot een probleemoplossing, kun je het best langs de garage rijden. Daar kunnen specialisten doormeten of de aansluiting juist is.

Veelgestelde vragen over defecte fietsendrager verlichting

Waarom werkt de verlichting op mijn fietsendrager niet?

De kans is groot dat de stekker niet aangesloten zit of dat er een lampje kapot is. Controleer beiden om het probleem uit te sluiten.

Waarom zit er verlichting op een fietsendrager?

Een fietsendrager kan de verlichting van het voertuig bedekken of belemmeren. Om te voorkomen dat je slechter zichtbaar bent op de weg, worden fietsendragers uitgerust met verlichting.

Scroll naar boven