Home » Regels » Koffer op fietsendrager: alles wat je moet weten

Koffer op fietsendrager: alles wat je moet weten

In het kort: een koffer of een bagagebox mag je niet altijd zomeer op een fietsendrager plaatsen. Hiervoor moet een fietsendrager namelijk wel gemaakt zijn. Sommige fietsendragers zijn uitbreidbaar voor koffers.

Wanneer je geen ruimte meer hebt voor een koffer kun je overwegen om deze op de fietsendrager te bevestigen. Denk hierbij aan een speciale vervoerskoffer voor op de auto. Er bestaan veel vragen of dit eigenlijk wel mag: want, is het wel toegestaan om iets anders te vervoeren op een fietsendrager dan fietsen?

Iets anders vervoeren op een fietsendrager

Bij het gebruik van een fietsendrager zijn er heel wat regels waar je je aan dient te houden. Zo mag de fietsendrager met fietsen niet breder dan 20 centimeter aan weerszijden uitsteken en dient je nummerbord en de verlichting goed zichtbaar te zijn. Is dat niet het geval.

We zetten de belangrijkste regels op een rij, die wellicht ook voor problemen kunnen zorgen bij het vervoeren van een koffer:

  • Een fietsendrager mag alleen gebruikt worden waar hij voor gemaakt is: is hij enkel geschikt voor fietsen? Dan mag je dus geen koffer vervoeren.
  • Het nummerbord van het voertuig moet altijd goed zichtbaar zijn: een koffer is groot en je kunt er natuurlijk niet door heen kijken. De kans is groot dat je een speciaal fietsendrager kenteken nodig hebt.
  • Steekt de koffer ver naar achteren uit? Dan heb je ook een fietsendrager markeringsbord nodig. In het buitenland is dit sowieso vaak een vereiste.
  • De fietsendrager met inbegrip van goederen mag niet meer dan 20 centimeter aan weerszijden van het voertuig uitsteken.
  • De maximale kogeldruk van de auto mag niet overschreden worden bij het gebruik van een fietsendrager met bagage.
koffer op fietsendrager
Een koffer op een dakdrager.

Koffer op een fietsendrager: mag dit?

Een koffer op een fietsendrager plaatsen is mogelijk, maar mag alleen op een fietsendrager die hier ook voor gemaakt is. In veel gevallen is een fietsendrager enkel geschikt voor het vervoeren van fietsen, waardoor het niet legaal is om daarmee een koffer of een bagagebox te vervoeren. Je zal in dat geval op zoek moeten naar alternatieve mogelijkheden om een koffer buiten je auto te vervoeren.

Alternatieven voor fietsendragers

Wanneer je erachter bent gekomen dat jouw fietsendrager niet gemaakt is voor andere bagage dan fietsen, zal je op zoek moeten gaan naar alternatieve keuzes. We zetten een aantal interessante mogelijkheden op een rij.

Uitbreiding van huidige fietsendrager

De eerste voor de hand liggende optie is om te kijken of je fietsendrager uitgebreid kan worden. Kijken we bijvoorbeeld naar de Wave 3 fietsendrager, dan is deze uitbreidbaar voor een bagagebox. Tip: check dit eerst voor je zomaar een nieuwe drager koopt, dit kan je namelijk veel geld besparen.

nordrive zawa bagagebox

Nordrive Zawa bagabebox

Met deze Nordrive Zawa bagagebox kun je een Wave 3 en Wave 4 fietsendrager uitbreiden voor autokoffer.

Trekhaakkoffers (bagagebox)

Een andere voor de hand liggende keuze is een trekhaakkoffer, ook wel een bagagebox genoemd. Deze koffers kun je – net een fietsendrager trekhaak – op de trekhaak bevestigen. Het is hierbij erg belangrijk om vooraf onderzoek te doen naar de maximale kogeldruk van de auto, voor je de weg op gaat met zo’n koffer. Lees hier meer over het fietsendrager gewicht en de regelgeving.

thule trekhaakkoffer

Thule trekhaakkoffers

Thule biedt een breed scala aan trekhaakkoffers met zowel een harde als een zachte buitenkant. Vind een geschikte trekhaakkoffer voor jouw voertuig.

Dakkoffers

Ten slotte kun je ook kiezen voor een speciale dakkoffer. Deze bevestig je op het dak van de auto, waarna je deze eenvoudig kunt vullen met bagage. Let op: voor een dakkoffer heb je wel dakdragers nodig. De minimale breedte van deze dakdragers is afhankelijk van het model dakkoffer dat je koopt. Let hier goed op.

cam sport dakkoffer

CAM Sport 431 Dakkoffer

Thule biedt een breed scala aan trekhaakkoffers met zowel een harde als een zachte buitenkant. Vind een geschikte trekhaakkoffer voor jouw voertuig.

Scroll naar boven