Home » Handleidingen » Elektrische fiets op fietsendrager plaatsen

Elektrische fiets op fietsendrager plaatsen

In het kort: verwijder de accu uit een elektrische fiets voor je deze op een fietsendrager plaatst. Hiermee bespaar je gewicht en maak je het minder aantrekkelijk voor diefstal. Plaats meerdere e-bikes om en om, zodat het gewicht goed verdeeld wordt.

Een elektrische fiets meenemen op vakantie op een fietsendrager? Dan is het goed om je van te voren goed in te lezen hoe je een elektrische fiets op een fietsendrager plaatst. In deze handleiding kom je alles te weten hoe je een e-bike bevestigt op een fietsendrager.

Een e-bike op een fietsendrager is wat anders dan een stadsfiets

Een elektrische fiets is een stuk zwaarder dan een normale stadsfiets. Daarnaast heb je ook te maken met een motor bij de trappers, waardoor je rekening moet houden met extra ruimte op de fietsendrager. Er zijn daarom speciale fietsendragers voor elektrische fietsen.

elektrische fiets met motor
Door de motor van een elektrische fiets heb je meer ruimte nodig op een fietsendrager.

Bij het plaatsen van fietsen op een fietsendrager is het belangrijk om onder meer het gewicht en de positie van de fietsen goed te bepalen. Doe je dit niet, dan kan dat resulteren in problemen. Een fietsendrager kan achterover gaan hangen als deze bijvoorbeeld te zwaar beladen is. Lees hier meer over het fietsendrager gewicht.

Zo plaats je een elektrische fiets op een fietsendrager

Voor het plaatsen van een elektrische fiets op een fietsendrager kun je onderstaande stappen volgen.

  1. Verwijder de accu en displays van je elektrische fiets. Hiermee bespaar je gewicht en is de kans op diefstal kleiner
  2. Plaats de zwaarste e-bike het dichts bij de trekhaak.
  3. Meerdere elektrische fietsen? Plaats deze dan om en om op de fietsendrager. Hiermee verdeel je het gewicht.
  4. Bevestig de klemmen van de fietsendrager aan het frame van de elektrische fiets
  5. Zet de wielen van de e-bike vast met de straps van de fietsendrager om te voorkomen dat deze gaan draaien tijdens het rijden
  6. Zet de elektrische fietsen daarna op slot, om de kans op diefstal te minimaliseren. Je kunt optioneel gebruikmaken van een extra slot voor de fietsendrager.

Optioneel kun je nog kiezen om de fietsen extra vast te zetten met spanbanden. Dit kan een goede optie zijn wanneer je meerdere elektrische fietsen vervoerd en deze aan elkaar wil bevestigen of aan de fietsendragerbeugel. Ook bij een fietsendrager voor een elektrische fiets met een middenmotor kan extra bevestiging slim zijn.

Veelgestelde vragen over een e-bike op een fietsendrager bevestigen

Zijn er specifieke regels voor het plaatsen van een elektrische fiets op een fietsendrager?

Het is goed om te weten dat een e-bike zwaarder is dan een ‘reguliere’ fiets en dat deze ook meer ruimte in beslag neemt door de motor bij de trappers.

Moet ik de accu/batterij uit mijn elektrische fiets halen op een fietsendrager?

Het is sterk aan te raden om de accu uit de e-bike te verwijderen voor je deze op de fietsendrager plaatst. Dit scheelt veel gewicht en het maakt het minder aantrekkelijk voor diefstal.

Zijn er extra sloten voor e-bikes op fietsendragers?

Naast het op slot zetten van de elektrische fiets zelf, kun je een extra slot overwegen. Er zijn speciale fietsendragersloten die de kans op diefstal van de e-bikes minimaliseren.

Scroll naar boven