Home » Regels » Rolstoel op fietsendrager: mag dit?

Rolstoel op fietsendrager: mag dit?

In het kort: het is alleen mogelijk om een rolstoel te vervoeren met een fietsendrager, mits deze geschikt is voor rolstoelen. Is een fietsendrager enkel geschikt en gemaakt voor fietsen, dan is het niet mogelijk om deze te gebruiken voor het vervoeren van een rolstoel. In dat geval kun je beter kiezen voor daklift voor bovenop de auto.

Wanneer je een rolstoel wil vervoeren met de auto kan het wenselijk zijn om deze buiten de auto te vervoeren. Wanneer je reeds een fietsendrager gebruikt, kun je jezelf afvragen of je daar de rolstoel op kan en mag bevestigen. In deze gids gaan we dieper in op het vervoeren van een rolstoel met een fietsendrager. Want, mag dit eigenlijk wel?

Vervoeren van goederen achter een auto

Er zijn heel veel situaties te bedenken waarbij het interessant kan zijn om bagage met een fietsendrager te vervoeren. Zo behoud je de ruimte in de auto en is het vaak makkelijker om het te vervoeren. Er gelden echter heel wat regels voor het vervoeren van goederen buiten de auto. De belangrijkste op een rij:

  • De bagage moet goed bevestigd kunnen worden op een goedgekeurde drager
  • De drager moet goed bevestigd kunnen worden aan het voertuig
  • De drager met goederen mag niet meer dan 0.2 meter buiten de zijkanten van het voertuig uitsteken
  • Er mogen niet meer goederen vervoerd worden, dan waarvoor de drager gemaakt is
  • Er mogen geen andere goederen vervoerd worden, dan waarvoor de drager bedoeld is
  • Het maximale draagvermogen van de drager mag niet overschreden worden
  • De verlichting en de kentekenplaat van het voertuig moeten goed zichtbaar blijven (lees hier meer informatie over de kentekenplaat voor een fietsendrager.

Rolstoel op een fietsendrager

De regel dat er geen andere goederen vervoerd mogen worden dan waarvoor de drager gemaakt is, zorgt ervoor dat een rolstoel in veel gevallen niet vervoerd mag worden met een fietsendrager. Bijna alle fietsendragers zijn namelijk enkel gemaakt voor het vervoeren van fietsen.

rolstoel op fietsendrager
Een rolstoel mag niet vervoerd worden op de meeste fietsendragers.

Alternatieve keuzes voor het vervoeren van een rolstoel

Heb je een fietsendrager die alleen geschikt is voor fietsen, dan zal je dus op zoek moeten gaan naar een alternatief. Gelukkig zijn er tal van andere mogelijkheden om een rolstoel op een veilige en legale wijze te kunnen vervoeren.

Transportrolstoel

Wanneer je reeds een fietsendrager hebt gekocht, zit je waarschijnlijk niet te wachten op nóg zo’n grote drager in je opslagruimte. Een goede oplossing zou dan een speciale transportrolstoel zijn. Deze lichtgewicht rolstoelen zijn inklapbaar en eenvoudig mee te nemen in de auto.

transportrolstoel

MultiMotion Travel Rolstoel

Lichtgewicht, inklapbaar en eenvoudig te vervoeren rolstoel. Deze MultiMotion rolstoel weeg slechts 9,3 kilogram en wordt geleverd met een speciale transporttas.

Rolstoeldragers

Er zijn speciale dragers die geschikt zijn voor een rolstoel. Dit worden ook wel rolstoeldragers genoemd. Deze dragers maken het mogelijk om eenvoudig rolstoelen te vervoeren op een veilige wijze. Ook dit type dragers worden bevestigt op de trekhaak, waardoor je goed moet kijken naar de maximale kogeldruk van jouw voertuig.

rolstoeldrager in plaats van fietsendrager

Rolstoeldrager op trekhaak

Met een rolstoeldrager op de trekhaak kun je eenvoudig een rolstoel vervoeren. Ook rollators kunnen in veel gevallen vervoerd worden met deze dragers.

Daklift bovenop de auto

Een daklift voor bovenop de auto is ook een interessant alternatief. Met dit type drager kun je de rolstoel middels een haak bovenop de auto plaatsen en deze in een dakkoffer vervoeren. Dit type drager is wel een stuk duurder dan fietsdragers of rolstoeldragers, omdat er vaak aanpassingen aan de auto gedaan moeten worden. Bekijk een goed voorbeeld in onderstaande video.

Fietsendragers voor rolstoelen

Ten slotte zijn er ook nog fietsendragers die wel geschikt zijn voor rolstoelen. In veel gevallen moet je wel in het bezit zijn van een inklapbare rolstoel en dien je rekening te houden met het maximale draagvermogen van de fietsendrager (lees hier meer informatie over het fietsendrager gewicht). Controleer altijd dubbel of de fietsendrager écht geschikt is voor rolstoelen bij de fabrikant.

Veelgestelde vragen over het vervoeren van een rolstoel met een fietsendrager

Mag je een rolstoel op een fietsendrager vervoeren?

Je mag een drager alleen gebruik waar deze voor bedoeld is. Is een fietsendrager alleen geschikt voor fietsen, dan mag je deze dus niet gebruiken voor het vervoeren van een rolstoel.

Zijn er fietsendragers die geschikt zijn voor een rolstoel?

Ja, er zijn speciale fietsendragers waar je ook een rolstoel mee kunt vervoeren. Hou wel rekening met het maximale draagvermogen van de fietsendrager en check dit met het gewicht van jouw rolstoel. Ook moet de rolstoel in veel gevallen inklapbaar zijn.

Wat is een goed alternatief voor een fietsendrager?

De meest voor de hand liggende keuze is een speciale rolstoeldrager. Deze werkt bijna hetzelfde als een fietsendrager en wordt ook bevestigt op de trekhaak van de auto. Heb je meer budget? Dan kun je ook een daklift overwegen: hiermee kun je de rolstoel met een haak in een dakkoffer boven op de auto plaatsen.

Scroll naar boven