Home » Regels » NL-sticker fietsendrager: wanneer is dit verplicht?

NL-sticker fietsendrager: wanneer is dit verplicht?

In het kort: wanneer je een fietsendrager achter je auto monteert en de kentekenplaat niet meer goed zichtbaar is, dien je naast een extra (wit) nummerbord ook een NL-sticker te gebruiken. Hiermee maak je duidelijk dat het gaat om een Nederlands voertuig. De sticker moet bevestigt worden op de fietsendrager zelf.

Een fietsendrager dient in sommige gevallen voorzien te worden van een NL-sticker. Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over deze NL-sticker en in welke gevallen het een vereiste is.

Wanneer een NL-sticker op een fietsendrager?

Wanneer je een fietsendrager op je auto bevestigt kan het goed mogelijk zijn dat de huidige kentekenplaat niet meer goed zichtbaar is. Daarom zijn veel fietsendragers voorzien van een extra kentekenplaat: een wit nummerbord die bevestigt wordt op de fietsendrager zelf. Hierdoor is jouw kentekenplaat weer zichtbaar.

Extra is zo’n extra kentekenplaat voor een fietsendrager wit en niet voorzien van een landcode. Gezien het feit dat het reguliere nummerbord bedekt kan zijn door de fietsendrager, dien je daarom ook goed zichtbaar te maken dat het voertuig de Nederlandse nationaliteit heeft.

Artikel 37 van het Verdrag van Wenen

In artikel 37 van het Verdrag van Wenen3Artikel 37 Verdrag van Wenen, Wetten.overheid.nl is te lezen dat dit verplicht is.

nl sticker

NL-sticker

Bekijk een ruim aanbod aan NL-stickers voor auto’s en caravans.

Waar NL-sticker plakken op een fietsendrager?

Een NL-sticker moet goed zichtbaar zijn. Gezien een groot gedeelte van de auto niet meer zichtbaar is, is het verplicht om de NL-sticker op de fietsendrager zelf te plakken. Ook dit staat benoemd in artikel 37 van het Verdrag van Wenen. Hier bestaat veel verwarring over, zo bleek ook bij een artikel in het Algemeen Dagblad4Toch NL-sticker op witte kentekenplaat, Algemeen Dagblad. Wanneer een fietsendrager geen ruimte biedt voor het plaatsten van een NL-sticker, dien je gebruik te maken van een NL-plaatje wat op de fietsen zelf of aan de fietsendrager gemonteerd kan worden.

Veelgestelde vragen over de NL sticker op een fietsendrager

Moet ik een NL-sticker gebruiken bij een fietsendrager?

Wanneer je gebruik maakt van een fietsendrager met een witte kentekenplaat, is het verplicht om een NL-sticker te gebruiken. Hiermee maak je de nationaliteit van het voertuig duidelijk, wat ontbreekt op een witte kentekenplaat.

Waar moet ik een NL-sticker plakken op de fietsendrager?

Het is verplicht om de NL-sticker op de fietsendrager zelf te plakken. Veel fietsendragers bieden geen ruimte voor het bevestigen van een NL-sticker. In dat geval dien je gebruik te maken van een nummerplaatje dat je moet monteren op de fietsendrager of op de fietsen.

Mag ik de NL-sticker op de witte kentekenplaat plakken?

Nee, dit is niet toegestaan omdat daarmee het nummerbord slechter zichtbaar wordt. Hoewel er witte nummerborden te koop zijn met een landcode, is dit in veel andere landen officieel niet toegestaan.

Waar kan ik een NL-sticker voor een fietsendrager bestellen of kopen?

Het is aan te raden om de NL-sticker bij een gevestigde winkel of webshop aan te schaffen, zodat je zeker weet dat je een officieel goedgekeurde sticker koopt. Een goed voorbeeld is de ANWB of bij Bol.com.

Bronnen

Scroll naar boven