Home » Regels » Maximum snelheid met een fietsendrager: hoe hard mag je rijden?

Maximum snelheid met een fietsendrager: hoe hard mag je rijden?

In het kort: er geldt geen snelheidsbeperking bij het gebruik van een fietsendrager. Toch is het raadzaam om de advies snelheid van je fietsendrager te controleren in de handleiding en dit op te volgen. Hou ook rekening met verschillende weersomstandigheden en pas je snelheid hierop aan.

Wanneer je een fietsendrager op je auto monteert en fietsen vervoert, zijn er een aantal regels die je in je achterhoofd moet houden. Zo is het belangrijk dat de verlichting en de kentekenplaat van de auto in alle tijden goed zichtbaar blijven. Ook op het gebied van de maximale snelheid is het belangrijk om je goed in te lezen.

Hoe hard mag je met een fietsendrager rijden?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt een fietsendrager niet gezien als een aanhanger, maar als een accessoire. Hierdoor zijn er in eerste instantie geen maximale snelheden vastgesteld; iets wat met een aanhanger natuurlijk wel het geval is. De Rijksoverheid zegt hierover het volgende: “Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Voor personenauto’s met een fietsendrager gelden dezelfde maximumsnelheden als voor personenauto’s1Wat is de maximumsnelheid voor auto’s op de snelweg, Rijksoverheid.nl

maximum snelheid fietsendrager
In Nederland geldt geen snelheidsbeperking voor een fietsendrager.

Hoewel er wettelijk geen maximale snelheid vastgesteld bij het rijden met een fietsendrager, wordt er wel advies gegeven door fabrikanten van fietsendragers.

Aanbevolen maximum snelheid

Elke fietsendrager is anders. Denk aan het maximaal draagvermogen, het aantal fietsen en het gewicht van een fietsendrager. Voor elke fietsendrager geldt een andere aanbevolen maximum snelheid: zo zal de maximale snelheid van een fietsendrager voor trekhaak anders zijn dan die van een fietsendrager voor op het dak van de auto, waarmee je meer wind kan vangen.

Het is dan ook aan te raden om de handleiding van de fietsendrager te raadplegen. Hier staat vermeldt wat de maximum snelheid is, vaak ook met het aantal fietsen dat je op dat moment wil vervoeren.

hoe hard met diamant pro user fietsendrager
Voorbeeld van Diamant Pro User handleiding met aanbevolen max. snelheid.

Maximum snelheid met een fietsendrager in het buitenland

Wanneer je met je fietsen op vakantie gaat en dus met een fietsendrager in het buitenland gaat rijden, is het altijd goed om de regelgeving van desbetreffend land te onderzoeken. Hoewel in veel gevallen een fietsendrager ook in het buitenland niet gezien wordt als een aanhanger, is het vooralsnog verstandig om dit te dubbelchecken.

Hoe hard mag je met een fietsendrager in Duitsland/Frankrijk

Ga je op fietsvakantie naar Duitsland of Frankrijk? Dan hoef je je geen zorgen te maken over een aangepaste maximum snelheid. Ook in Duitsland en Frankrijk wordt een fietsendrager niet gekenmerkt als een aanhanger. Je kunt daar dus gewoon de reguliere maximale snelheid aanhouden.

Aanvullende regels in het buitenland

Hoewel er in veel gevallen geen snelheidsbeperkingen gelden in het buitenland, is het wel noodzakelijk om andere regels rondom het vervoeren van fietsen te onderzoeken. Kijken we bijvoorbeeld naar Spanje, dan is een uitstekende lading in alle gevallen voorzien dient te worden van een reflecterend waarschuwingsbord van 50 bij 50 centimeter met drie diagonale strepen. Lees hier meer informatie over het fietsendrager markeringsbord.

Let extra met je snelheid bij deze omstandigheden

Hoewel de kans groot is dat er geen snelheidsbeperkingen gelden bij een fietsendrager, is het wel belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. 120 kilometer per uur rijden met vijf fietsen achter je auto is geen slim idee. Helemaal niet als er bijvoorbeeld veel wind staat of dat het gaat om vijf zware e-bikes.

Let extra goed op met de snelheid en pas deze waar nodig aan bij de volgende omstandigheden:

  • Zware lading: veel (zware) fietsen vervoeren? Let dan extra goed op met de maximale snelheid waarmee je rijdt.
  • Slechte weersomstandigheden: veel wind, regen of slecht zicht (mist) zijn redenen om extra voorzicht op pad te gaan met een fietsendrager.
  • Soort bevestiging: een fietsendrager voor trekhaak is beter bevestigt dan een fietsendrager die je met bandjes om je achterklep bevestigt. Ook hier moet je alert op zijn bij je maximum snelheid.

Veelgestelde vragen over de maximale snelheid met een fietsendrager

Hoe hard mag je met een fietsendrager rijden?

Er gelden geen snelheidsbeperkingen in Nederland voor het rijden met een fietsendrager. Echter worden er wel snelheidsadviezen gegeven door de fabrikanten van fietsendragers. Deze ontdek je in veel gevallen in de handleiding van je fietsendrager.

Geldt er een maximale snelheid in het buitenland?

In veel andere landen, denk aan Frankrijk, Spanje en Duitsland, wordt een fietsendrager niet gezien als een aanhanger. Ook hier geldt dan – in veel gevallen – geen andere maximale snelheid. Het is noodzakelijk om wel de regels van het land waar je door heen wil rijden goed te raadplegen.

Hoe weet ik hoe hard ik mag rijden met mijn fietsendrager?

Dat kun je ontdekken in de handleiding van je fietsendrager. Bij elke fietsendrager geldt een ander advies, wat vaak ook afhankelijk is van hoeveel fietsen je wil vervoeren en de omstandigheden waaronder je rijdt. Je ontdekt het advies in veel gevallen in de handleiding van het product.

Bronnen

Scroll naar boven