Home » Achtergrond » Welke fietsendrager: waar moet ik op letten?

Welke fietsendrager: waar moet ik op letten?

In het kort: het is belangrijk om goed te letten of een fietsendrager geschikt is voor jouw voertuig, voor het type fietsen en voor de juiste hoeveelheid fietsen. Hou daarnaast rekening met aanvullende factoren als het gewicht, hoe makkelijk je hem kunt opbergen en of de fietsendrager bijvoorbeeld kantelbaar is.

Er zijn veel verschillende soorten en typen fietsendragers. Je kunt snel verdwalen in het enorme aanbod, waardoor je niet zeker weet welke fietsendrager je het beste kunt kopen. Op deze pagina vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe fietsendrager, zodat jij weet welke fietsendrager je het beste kunt kiezen. Voorkom een miskoop.

Waar moet je op letten bij een fietsendrager

Een nieuwe fietsendrager koop je niet zomaar. Lang niet alle fietsendragers zijn geschikt voor elk voertuig of voor elk type fietsen. En, met een gemiddelde prijs van zo’n 200 euro wil je een miskoop voorkomen. We bespreken alle factoren waar je op moet letten.

Bevestiging van de fietsendrager

De allereerste stap is om een keuze te maken voor het type fietsendrager. Een fietsendrager kan op verschillende manieren bevestigd worden. Zo kun je een fietsendrager monteren op de trekhaak, maar kun je hem ook op het dak bevestigen. Het is erg belangrijk om allereerst te checken wat mogelijk is bij jouw voertuig.

Een trekhaak fietsendrager is alleen geschikt voor voertuigen die een trekhaak hebben. Heeft jouw auto deze niet? Dan zou je een speciale fietsendragerhaak kunnen kopen, maar dit brengt wel extra kosten met zich mee.

Een fietsendrager voor op het dak van de auto? Hou er dan rekening mee dat je reeds een dakrails hebt gemonteerd, want hierop moet de fietsdrager gemonteerd worden. Wanneer je dit ook niet hebt kun je het best kiezen voor een fietsendrager voor op de achterklep.

Reis je met de caravan? Dan kun je ook kiezen voor een dissel fietsendrager. Deze wordt tussen de caravan en de auto gemonteerd. Wanneer je niet de hele vakantie met de caravan op pad wil kan het ook slim zijn om te kiezen voor een trekhaak fietsendrager in combinatie met een fietsendragerhulpstuk op de dissel.

Let op kenteken en verlichting

Bij het bevestigen van een fietsendrager op jouw auto kan de verlichting en/of het nummerbord niet meer goed zichtbaar zijn. In dat geval is het verplicht om een fietsendrager met een lichtbalk te kopen. Ook moet je hierbij een extra witte fietsendrager kentekenplaat voeren.

Welke auto?

Wanneer je zeker wil weten dat een fietsendrager past op jouw voertuig, is het slim om te controleren of compatibel is met jouw voertuig. Check dit op de website van het automerk of bij je dealer.

Geschiktheid type fietsen

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een specifiek type fietsendrager is het vervolgens belangrijk om te checken of de drager geschikt is voor het type fietsen dat jij wil vervoeren.

Dit is erg belangrijk, omdat bijvoorbeeld niet elke fietsendrager geschikt is voor alle wielmaten en/of breedtes van de banden. Het kan een probleem worden als jij een fiets met brede banden – denk aan een mountainbike – op een fietsdrager voor stadsfietsen wil plaatsen.

Het aantal fietsen

Hoeveel fietsen wil jij minimaal met je mee brengen op een fietsendrager? Dit is een belangrijke vraag, omdat fietsendragers verschillen in hoeveel fietsen ze kunnen dragen. Zo zijn er fietsendragers voor één fiets of bijvoorbeeld voor vier fietsen.

Wanneer je nog niet zeker weet of je in de toekomst meer fietsen wil vervoeren, ga dan voor een uitbreidbare fietsendrager. Dit type fietsendragers kun je eenvoudig uitbreiden met zogeheten adapters.

Draagvermogen

Niet alleen het aantal fietsen is belangrijk: ook het draagvermogen. Dit is het gewicht dat een fietsendrager maximaal kan dragen. Stel dat een fietsendrager voor drie fietsen een maximaal draagvermogen heeft van 60 kilogram, kun je er drie stadsfietsen opzetten, maar slechts twee elektrische fietsen.

Heb je een elektrische fiets? Dan is goed om te weten dat een e-bike al snel 30 kilogram weegt. Bekijk hier wat tips om op slimme wijze een elektrische fiets op een fietsendrager te plaatsen.

Specifieke kenmerken

Naast alle benoemde belangrijke factoren zijn er nog een aantal specifieke kenmerken die jij kunt wensen. Zo kun je bijvoorbeeld altijd toegang willen hebben tot de kofferbak met een fietsendrager op de trekhaak.

Belangrijke kenmerken waar je fietsendragers op kunt selecteren:

  • Gewicht: wil je de fietsendrager makkelijk mee nemen en optillen? Dan is het gewicht een belangrijk aspect. Ga voor een lichtgewicht fietsendrager.
  • Prijs: het budget kan een belangrijke rol spelen. Er zijn fietsendragers van 400 euro, maar ook van 200 euro.
  • Flexibliteit: er zijn kantelbare fietsendragers. Deze kun je makkelijk kantelen, zodat je altijd bij de kofferbak of disselbak van de caravan kunt.
  • Opbergen: heb je weinig opslagruimte? Dan zijn er opvouwbare fietsendragers. Hiermee wordt een fietsendrager opbergen een stuk makkelijker. Je kunt optioneel ook een niet opvouwbare fietsendrager ophangen.

Hou hier ook rekening mee

Dan zijn er ook nog een paar punten die niet te maken hebben met eigenschappen van een fietsendrager zelf.

  • Maximale kogeldruk van het voertuig: een auto heeft een maximale kogeldruk. Deze kogeldruk met niet overschreden worden.
  • Gebruiker: hou rekening met het feit dat je een fietsendrager zelf (de)monteert.
  • Buitenland: in het buitenland gelden er specifieke regels. Zo moet je soms een fietsendrager markeringsbord gebruiken en een NL-sticker kunnen aanbrengen op de fietsendrager.

Kom hier meer te weten over de fietsendrager regels.

Veelgestelde vragen over het vinden van de juiste fietsendrager

Scroll naar boven