Home » Handleidingen » Stekker fietsendrager vervangen

Stekker fietsendrager vervangen

In het kort: als een stekker van de fietsendrager defect is kun je deze willen vervangen. Het vervangen van de fietsendrager stekker vergt weinig technische kennis, maar dient wel goed te letten op het soort stekker (7 of 13 polig) en de bijhorende aansluitschema’s.

De stekker van een fietsendrager kan defect raken of stuk gaan. Wanneer dit het geval is zal de verlichting niet werken met onveilige situaties en mogelijke boetes als gevolg. Het vervangen van de stekker is dan noodzakelijk. Maar, hoe doe je dit? En waar moet je zoal op letten?

Waarom een fietsendrager stekker vervangen?

Een fietsendrager met verlichting is voorzien van een stekker. Deze stekker is weer voorzien van een snoer, waarvan de lengte kan verschillen.

De stekker van een fietsendrager kan kapot gaan: dit kan bijvoorbeeld al gebeuren bij het opbergen van een fietsendrager of wanneer je hem per ongeluk op het snoer plaatst. Daarom is een fietsendrager ophangen wanneer je hem opbergt aan te bevelen.

Een defecte stekker herken je vaak snel: zo werkt de fietsendrager verlichting niet en of kan een lamp zich anders gaan gedragen. Bijvoorbeeld een knipperlicht dat snel knippert.

Hoe kun je de stekker van een fietsendrager vervangen?

Het vervangen van de stekker is vaak erg simpel. Sterker nog: in veel gevallen behoeven de kabels niet vervangen te worden. Dit werkt als volgt:

  1. Verwijder de oude fietsendrager stekker van de kabel
  2. Laat de bestaande schroefring op de kabel zitten
  3. Maak de vlastekers aan de kabel los
  4. Monteer de vlasteker op de nieuwe stekker door deze erop te schuiven
  5. Schroef de bestaande schroefring op de nieuwe stekker

Om bovenstaande stappen te kunnen volgen dien je natuurlijk wel over de juiste (identieke) stekker te bezitten.

Let hier op bij de aanschaf van een nieuwe stekker

Voor je een vervangende fietsendrager stekker koopt, is het erg belangrijk om goed te letten op de volgende punten:

  • Heb je een 7 of 13 polige stekker nodig?
  • Stuk kabel ook kapot? Check dan hoeveel snoerlengte je minimaal nodig hebt
  • Check of de stekker identiek is door te checken of je de fietsendrager stekker kunt aansluiten op je voertuig

Let op: je kunt niet zomaar met de huidige bekabeling een ander polige stekker aansluiten. Hiervoor dien je beter gebruikmaken van een fietsendrager verloopstekker. Check daar weer goed of je een 7 naar 13 polige adapter nodig hebt of juist andersom.

7 naar 13 polige verloopstekker fietsendrager

Fietsendrager verloopstekkers

Wijkt de fietsendrager stekker af van het contactpunt in het voertuig? Dan heb je een verloopstekker nodig. Bekijk een ruim aanbod.

Veelgestelde vragen over een fietsendrager stekker vervangen

Wanneer moet ik de stekker van een fietsendrager vervangen?

Als je merkt dat de verlichting niet werkt, kan er een kabelbreuk zijn of is de stekker kapot. Ook wanneer de verlichting niet naar behoren werkt en je hebt gecontroleerd dat de lampen niet het probleem zijn, is waarschijnlijk de stekker kapot.

Kan ik de fietsendrager stekker zelf vervangen?

Ja, dit vergt weinig technische kennis. Zorg er wel voor dat je nieuwe stekker identiek is aan de stekker die je vervangt.

Kan ik een 7 polige stekker vervangen voor een 13 polige stekker?

Dat is niet slim, omdat de bekabeling kan verschillen. Het is slimmer (en makkelijker) om gebruik te maken van een verloopstekker.

Scroll naar boven