Home » Problemen » Fietsendrager wiebelt: beweegt en draait

Fietsendrager wiebelt: beweegt en draait

In het kort: wanneer een fietsendrager wiebelt kan hij verkeerd gemonteerd zijn. Check of de fietsendrager beweegt of draait op de kogel om dit uit te sluiten. Check ook of het maximaal draagvermogen van de fietsendrager of de maximale kogeldruk van het voertuig niet overschreden wordt.

Een fietsendrager en die fietsen die je vervoert moeten goed bevestigt zijn. Niet alleen belangrijk om schade op het voertuig of de fietsen te voorkomen, maar ook op het gebied van veiligheid. Wanneer een fietsendrager wiebelt, beweegt of draait, kan de fietsendrager of de fietsen niet goed bevestigd zijn.

Wanneer kan een fietsendrager wiebelen?

Een fietsendrager krijgt tijdens een reis veel te verduren. Denk aan drempels, scherpe bochten of plotseling remmen. Als een fietsendrager niet goed bevestigd is kan deze gaan wiebelen of meedeinen. Een aantal situaties waar dit merkbaar kan zijn:

 • Plotseling remmen
 • Over drempels rijden
 • Harde windstoten
 • Optrekken met het voertuig
 • Dichtslaan van deuren

Let op: iets beweging hoeft geen probleem te zijn

Wanneer je via de achteruitkijkspiegel een klein beetje beweging ziet als je een bijvoorbeeld over een drempel rijdt, hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Een klein beetje beweging is normaal. In veel gevallen is het niet de fietsendrager zelf, maar zijn het de fietsen die lichtelijk bewegen en meedeinen tijdens het rijden.

Veelvoorkomende oorzaken

Wanneer een fietsendrager beweegt kan dit verschillende oorzaken hebben. Bekijk hieronder de mogelijke oorzaken bij de verschillende beweegproblemen.

 • Fietsendrager wiebelt: het zijn mogelijk de fietsen die wiebelen en niet de fietsendrager zelf.
 • Fietsendrager draait op trekhaak: de fietsendrager is mogelijk niet goed bevestigt/gemonteerd op de trekhaak.
 • Fietsendrager beweegt op kogel: de fietsendrager kan teveel belast zijn of de maximale kogeldruk wordt overschreden.

Check de montage van de fietsendrager

Toch is het erg belangrijk om het een en ander te controleren wanneer je beweging constateert. Want, als de fietsendrager zelf beweegt op de kogel of draait op de trekhaak, dan is de fietsendrager mogelijk niet goed gemonteerd. Bekijk hier een complete handleiding voor een fietsendrager monteren op de trekhaak.

Volg onderstaande stappen om een direct te controleren of de fietsendrager op juiste wijze gemonteerd is:

 1. Verwijder indien deze erop staan van de fietsendrager.
 2. Check of de fietsendrager kan draaien of bewegen op de trekhaak/kogel.
 3. Zo niet, plaats de fietsen op de fietsendrager. Doe dit op de juiste wijze: bekijk meer informatie over een fiets op een fietsendrager bevestigen.
 4. Check of de fiets(en) goed vastzitten en of deze wellicht zorgen voor het bewegende effect

Wanneer je erachter bent gekomen dat de fietsen zelf bewegen, maar de fietsendrager zelf niet, kun je gebruik maken van spanbandjes. Hiermee kun je de fietsen aan elkaar vastmaken en deze vervolgens aan de fietsendrager beugel bevestigen.

Controleer kogeldruk en draagvermogen

Indien de fietsendrager blijft bewegen kan er ook wat mis zijn met het fietsendrager gewicht. Op het gebied van gewicht zijn er twee factoren waar je je aan moet houden:

 • Maximaal draagvermogen van de fietsendrager: hoeveel kilogram een fietsendrager maximaal kan dragen
 • Maximale kogeldruk van het voertuig: het verticale draaggewicht wat een voertuig maximaal kan dragen.

Check of de fietsendrager niet te zwaar belast en of het gewicht van de fietsendrager en dat van de fietsen tezamen niet de maximale kogeldruk overschrijdt.

Veelgestelde vragen over een bewegende fietsendrager

Is het erg als een de fietsendrager beweegt als ik over een drempel of hobbel rij?

Een klein beetje zichtbare beweging hoeft niet altijd te wijzen op een probleem. Check wel of het de fietsen of de fietsendrager zelf is die beweegt. Indien de fietsendrager draait op de kogel of beweegt op de trekhaak, kan deze niet goed gemonteerd zijn.

Kunnen de fietsen eraf vallen als de fietsendrager beweegt?

Wanneer de fietsen enorm bewegen tijdens het rijden, zijn deze waarschijnlijk niet goed bevestigt. Dit kan er inderdaad voor zorgen dat deze van de fietsendrager afvallen. Ga nooit de weg op zonder te controleren of de fietsen goed bevestigd zijn. Je kunt optioneel gebruikmaken van extra spanbandjes om de fietsen aan elkaar en aan de fietsendragerbeugel te bevestigen.

Ik kan de fietsendrager draaien op de kogel (bewegen op de trekhaak), hoort dit?

Nee, dat hoort niet. Een fietsendrager moet goed vast zitten op een trekhaak en kan in een goed gemonteerde situatie niet draaien op de kogel. Pak de handleiding erbij en controleer of de fietsendrager goed bevestigd is. Hou hierbij ook rekening met de het maximale draagvermogen van de fietsendrager en de kogeldruk van het voertuig. Worden deze niet overschreden?

Scroll naar boven