Home » Problemen » Fietsendrager scheef op trekhaak

Fietsendrager scheef op trekhaak

In het kort: wanneer een fietsendrager scheef op de trekhaak hangt, is er waarschijnlijk wat mis met het gewicht. Check het draagvermogen en de kogeldruk en controleer of deze niet overschreden worden. Niet het geval? Dan kan de trekhaak niet juist zijn afgesteld. Ga langs bij de dealer.

Een fietsendrager die scheef op de trekhaak hangt kan het gevolg zijn van een probleem met de belasting of de montage. Het is erg belangrijk om te controleren of de fietsendrager wel goed gemonteerd is, evenals de trekhaak.

Waarom hangt een fietsendrager scheef?

Een fietsendrager hoort recht te hangen: doet hij dit niet dan kan dat zorgen voor gevaarlijke situaties. Zo kunnen de fietsen er vanaf vallen of is er sprake van een merkbare disbalans tijdens het rijden. Er kunnen twee oorzaken zijn waarom een fietsendrager scheef op de trekhaak hangt: of er is een probleem met de belading óf de trekhaak is niet goed afgesteld.

Probleem met de belading van de fietsendrager

Elke fietsendrager heeft een maximaal draagvermogen. Dit gewicht mag niet overschreden worden. Zet je teveel fietsen of te zware fietsen op de fietsendrager, dan kan dat ervoor zorgen dat de fietsendrager scheef komt te hangen. Dit probleem komt veelal voor bij elektrische fietsen, die zwaarder zijn dan normale stadsfietsen. Bekijk hoe je op de juiste wijze een elektrische fiets op een fietsendrager plaatst.

Ook kan de belading niet goed geplaatst zijn. Wanneer je meerdere fietsen op een fietsendrager bevestigt dienen deze bijvoorbeeld om en om geplaatst te worden. Hiermee wordt het gewicht goed verdeeld. Lees meer informatie over een fiets op een fietsendrager bevestigen.

Trekhaak niet goed afgesteld

Een andere veelvoorkomende oorzaak is de afstelling van de trekhaak. De meeste trekhaken worden bij de autodealer gemonteerd. Deze stellen de trekhaak waterpas af. Wanneer je een aanhanger zou monteren op een niet-waterpas afgestelde trekhaak, is het probleem nauwelijks zichtbaar. Maar, dit is een ander verhaal bij fietsendragers. Een klein afwijking kan al zorgen voor centimeters verschil in hoogte van de zijkanten.

Tips om de fietsendrager weer recht te hangen

Om de fietsendrager weer recht op de trekhaak te laten hangen, is het noodzakelijk om eerst het probleem te achterhalen. Volg daarvoor onderstaande tips.

  • Contoleer het gewicht van de belading: check hoe zwaar de fietsen zijn die op de fietsendrager geplaatst zijn en match dit met het maximale draagvermogen. Wordt deze niet overschreden?
  • Controleer de maximale kogeldruk: is het totale fietsendrager gewicht wel geschikt voor het voertuig?
  • Check de plaatsing van de fietsen: zijn de fietsen zo geplaatst dat het gewicht goed verdeeld wordt?

Wanneer bovenstaande factoren niet het probleem lijken te zijn, kan het ook de fietsendrager zelf zijn die scheef is. Het is daarom raadzaam om de fietsendrager te proberen op andere voertuigen. Indien hij daar ook scheef komt te hangen is de fietsendrager zelf waarschijnlijk scheef.

Optioneel: de hellingshoeken instellen

Sommige fietsendragers bieden de mogelijkheid om de hellingshoek naar de zijkant of naar achteren in te stellen. Raadpleeg de handleiding van jouw fietsendrager en bekijk hoe je dit kunt doen.

Veelgestelde vragen over een fietsendrager die scheef hangt

Mijn fietsendrager hangt scheef, hoe kan dit komen?

Een scheef hangende fietsendrager kan het resultaat zijn van een te zware belading of een trekhaak die niet waterpas is afgesteld.

Is het gevaarlijk als een fietsendrager scheef hangt?

Ja dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Zo kunnen de fietsen op de fietsendrager afvallen of kan de fietsendrager bij de trekhaak beschadigen en zelfs afbreken tijdens het rijden.

Kan een fietsendrager naar de zijkanten afgesteld worden?

Bij sommige fietsendragers kun je de hellingshoek naar achteren of naar de zijkant afstellen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van jouw fietsendrager.

Scroll naar boven