Home » Regels » Kentekenplaat fietsendrager: een extra nummerbord verplicht of niet?

Kentekenplaat fietsendrager: een extra nummerbord verplicht of niet?

In het kort: wanneer een fietsendrager de kenteken van jouw voertuig bedekt en deze dus slecht zichtbaar is, dien je gebruik te maken van een extra kentekenplaat. Dit is verplicht. Je dient gebruik te maken van een witte kentekenplaat die overeenkomt met dat van jouw voertuig. Schaf een extra nummerbord alleen aan via een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant.

Wanneer je een fietsendrager op je auto bevestigt kan het mogelijk zijn dat je kenteken niet meer goed zichtbaar is. Of dat deze zelfs helemaal bedekt is. In dit geval is het verplicht om een extra kenteken plaat te voeren. In deze gids kom je alles te weten over het gebruik van een aparte nummerplaat voor een fietsendrager.

Waarom een apart nummerbord voor een fietsendrager?

Een fietsendrager kan de kentekenplaat van een auto bedekken. Hierdoor is deze niet meer goed zichtbaar. Een fietsendrager met een kentekenplaat voorkomt dit, zodat je het weer goed zichtbaar is en je auto geïdentificeerd kan worden. Het is vanzelfsprekend dat een goed zichtbaar nummerbord verplicht is in elk land waar je doorheen reist.

Wanneer moet je een extra kentekenplaat gebruiken?

Het is niet altijd verplicht om een extra kentekenplaat te gebruiken. Zo zorgt een fietsendrager op het dak of een fietsendrager op de achterklep er vaak niet voor dat een kentekenplaat slecht of niet zichtbaar is. Een extra kentekenplaat hoef je dus niet altijd te gebruiken wanneer je een fietsendrager op een auto monteert, alleen wanneer de fietsendrager de kentekenplaat bedekt.

fietsendrager kentekenplaat niet goed zichtbaar
In dit geval is een extra kentekenplaat dus verplicht. © Fietsendragerkiezen.nl

Gele kentekenplaat monteren op fietsendrager: dat mag niet

Wanneer de gele kentekenplaat op het voertuig niet meer goed zichtbaar is, kun je wellicht de wens hebben om deze te monteren op de fietsendrager. Dit is echter niet toegestaan. Volgens de regels van de overheid3Regeling kentekens en kentekenplaten, Wetten.Overheid.nl moet de gele kentekenplaat ten alle tijden op de daarvoor bestemde plek op het voertuig gemonteerd zijn.

Let ook op verlichting

Niet alleen een kentekenplaat kan bedekt wordt door een fiets op een fietsendrager: ook de verlichting kan slechter zichtbaar zijn. Wanneer dat zo is dien je ook extra verlichting te gebruiken. Fietsendrager verlichting is vaak te vinden op varianten die gemonteerd worden op de trekhaak, maar niet altijd.

Regels voor een fietsendrager kentekenplaat

Wanneer je een extra nummerbord gebruikt, dient deze te voldoen aan de volgende voorwaarden en regels:

  • Wit met zwart letters/cijfers
  • Komt overeen met de letter/cijfer code van het huidige kentekenplaat
  • Geen landcode erop (lees meer informatie over de fietsendrager NL-sticker)
  • Gemaakt door een RDW-goedgekeurde fabrikant*

Een witte kentekenplaat kun je alleen laten maken bij een erkende fabrikant4Erkende kentekenplaatfabrikanten, RDW.nl. Op de website van het RDW is een complete lijst te vinden met door de RDW-erkende kentekenplaatfabrikanten in Nederland. Bekijk hier de locatiewijzer.

FAQ over een extra nummerbord voor fietsendragers

Is een extra kentekenplaat altijd verplicht voor een fietsendrager?

Een extra kentekenplaat is alleen verplicht wanneer de fietsendrager het nummerbord van de auto bedekt. Ook verlichting dient goed zichtbaar te zijn.

Waar moet het extra nummerbord aan voldoen (regels)?

Een extra nummerbord op de fietsendrager dient wit te zijn, omdat deze gebruikt wordt voor aanhangers onder de 750 kilogram.

Waar kan ik een extra kentekenplaat kopen?

Het nummerbord kun je alleen kopen via een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant bij jou in de buurt.

Mag ik de gele kentekenplaat van mijn voertuig op de fietsendrager monteren?

Nee, je mag niet het huidige gele nummerbord van je auto verplaatsen naar de fietsendrager. Het is namelijk verplicht om altijd het gele nummerbord op de auto gemonteerd te hebben, ook wanneer je een fietsendrager ervoor hebt gemonteerd.

Bronnen

Scroll naar boven