Home » Onderdelen » Stekker fietsendrager (7 en 13 polig)

Stekker fietsendrager (7 en 13 polig)

In het kort: wanneer een fietsendrager de verlichting van het voertuig bedekt, is het vereist dat deze voorzien is van verlichting. Om dit te realiseren dien je de fietsendrager met een stekker aan te sluiten op het voertuig.

Een fietsendrager met verlichting wordt aangesloten op het voertuig met een stekker. Het gaat in veel gevallen om een 7 of een 13 polige stekker, die je naast de trekhaak in het voertuig kunt steken. Ontdek waarom dit zo belangrijk is en wat voor type fietsendrager stekkers er allemaal zijn.

Waarom een fietsendrager stekker?

Een fietsendrager die op de trekhaak gemonteerd is, zal in veel gevallen de verlichting en het nummerbord van het voertuig minder goed zichtbaar maken. In dat geval is het verplicht om een fietsendrager met verlichting en een extra fietsendrager kentekenplaat te gebruiken.

Met een stekker maak je een aansluiting met het voertuig. Zo kun je bijvoorbeeld de knipperlichten op de fietsendrager vanuit de auto bedienen, evenals het remlicht, de mistlamp en de achterverlichting.

Verschillende soorten stekkers

Er zijn veel verschillende soorten stekkers. Het verschil zit hem in het aantal polen. Hoe meer polen, hoe meer functionaliteiten een fietsendrager heeft op het gebied van verlichting. Bij fietsendragers worden met name 7 polige of 13 polige stekkers toegepast.

7 polige of 13 polige stekker?

Om te bepalen welk type fietsendrager stekker jouw voertuig vereist, kun je simpelweg een kijkje nemen bij de stekkerdoos. Deze vind je in veel gevallen naast de trekhaak. Tel het aantal pinnen om erachter te komen welk type fietsendrager stekker je nodig hebt. Het is belangrijk om dit van te voren goed te weten, zodat je geen verkeerde fietsendrager aanschaft.

Vaak hebben nieuwere voertuigen een 13 polige stekkerdoos en heb je met oudere auto’s te maken met een 7 polige stekkerdoos.

fietsendrager stekker naast de trekhaak
De stekkeraansluiting is te vinden naast de trekhaak.

Verloopstekker fietsendrager

In de handleiding voor een fietsendrager stekker aansluiten werd duidelijk dat een 7 polige stekker anders is dan een 13 polige stekker. Om ervoor te zorgen dat je een ander polige stekker toch kunt aansluiten, kun je gebruikmaken van een verloopstekker. Bekijk hier meer informatie over een fietsendrager verloopstekker.

Veelgestelde vragen over een fietsendrager stekker

Waarom heeft een fietsendrager een stekker?

Fietsendragers met verlichting zijn voorzien van een stekker. Er is namelijk stroom (voeding) nodig voor de verlichting. Daarnaast moet je de verlichting natuurlijk van binnen uit het voertuig kunnen bedienen. Denk hierbij aan knipperlicht en de remverlichting.

Welke type fietsendrager stekker moet ik gebruik: 7 of 13 polig?

Dit is afhankelijk van jouw voertuig. Controleer naast de trekhaak hoeveel pinnen je ziet bij het contactpunt. Dit vertelt jou welke fietsendrager stekker je nodig hebt.

Mijn auto is niet geschikt voor de fietsendrager stekker: wat nu?

Wanneer het voertuig niet matcht met de stekker van een fietsendrager kun je gebruikmaken van een verloopstekker. Dit wordt ook wel een adapter genoemd. Hiermee kun je een fietsendrager stekker omvormen naar een ander polige stekker, zodat deze alsnog gebruikt kan worden.

Scroll naar boven