Home » Handleidingen » Carbon fiets op fietsendrager? Dit moet je weten!

Carbon fiets op fietsendrager? Dit moet je weten!

In het kort: wanneer je een carbon fiets op een fietsendrager wil vervoeren is het belangrijk om te letten op hoe je hem bevestigt. Carbon kan namelijk niet teveel belast worden. Je kunt overwegen om de fiets vast te zetten bij de zadelpen of bij de wielen. Er is ook speciale frame bescherming accessoires te koop.

Hoe je een fiets op een fietsendrager plaatst werkt vaak voor elke fiets nagenoeg hetzelfde. Toch is er een type fiets waar je even goed bij op moet letten: fietsen met een carbon frame. Met name racefietsen en mountainbikes hebben steeds vaker een frame van carbon.

Waarom extra aandacht bij een carbon fiets op een fietsendrager?

Een carbon fiets is heel wat anders dan een fiets met een stalen of aluminium frame. Carbon is lichtgewicht en is een stuk minder goed bestand tegen belasting in de vorm van klemmen. Wordt het frame te strak bevestigt, dan is er een kans dat het carbon frame beschadigd: het kan zelfs breken of scheuren.

Maximum aanhaalmoment bij carbon

Bij carbon heb je te maken met een ‘maximaal aanhaalmoment’. Dit houdt eigenlijk in hoe strak je het carbon maximaal aan kan draaien. Je hebt vast wel eens bij een carbon onderdeel van een fiets de letters ‘Nm’ zien staan met daarvoor een getal. NM staat voor Newton Meter2Newtonmeter, Wikipedia.org.

Omdat je bij het bevestigen van een fiets op een fietsendrager niet goed kunt controleren hoe strak je een fiets precies bevestigt, is het belangrijk om een carbon fiets niet zomaar strak te bevestigen op een fietsendrager.

Mogelijkheden voor een carbon fiets op een fietsendrager

Er zijn een aantal goede opties om een carbon fiets op een fietsendrager te vervoeren zonder dat er kans is op eventuele schade. We zetten ze op een rij.

Fietsendrager op het dak met montage bij de voorvork

Wanneer je nog geen fietsendrager hebt gekocht kan het slim zijn om te kiezen voor een fietsendrager voor op het dak. Ga voor een variant waarbij je de fiets monteert bij de voorvork(bijvoorbeeld een Thule dakfietsendrager). Met deze vorm van monteren wordt het frame niet gebruikt om de fiets op zijn plaats te houden, waardoor er ook geen breuken kunnen ontstaan bij het bevestigen.

thule topride dak fietsendrager

Thule fietsendrager carbon fiets

De Thule TopRide dakdrager is de beste fietsendrager voor een carbon fiets. Deze dakfietsendrager heeft een AcuTight knop, waarmee je hem nooit te strak kunt draaien.

Verkrijgbaar bij:

Carbon frame bescherming fietsendrager

Wanneer je een carbon fiets met een klem op zijn plaats wil houden bij het frame, kun je het best gebruikmaken van een carbon frame bescherming. Deze bescherming zorgt ervoor dat je een klem niet direct op het frame klemt en verdeeld de kracht.

thule protector

Thule Protector

Een Thule protector kun je eenvoudig om het carbon frame van een racefiets of mountainbike schuiven, waarna je hem met klittenband bevestigt. Beschikbaar per twee stuks.

Verkrijgbaar bij:

Bekijk in onderstaande video hoe zo’n beschermer werkt.

Fietsframe adapter

Speciaal voor carbon fietsen of fietsen die geen bovenbuis hebben, zijn er zogeheten fietsframe adapters. Deze adapters zijn ook erg interessant bij het bevestigen van een carbon fiets op een fietsendrager, omdat deze buis wel goed geklemd kan worden.

thule frame adapter fietsendrager

Thule Frame Adapter

Universeel te gebruiken frame adapter. Eenvoudig te monteren, waarna je je carbon racefiets met een gerust hart op de fietsendrager kunt klemmen, zonder dat je dit doet op je carbon frame.

Verkrijgbaar bij:

Optioneel: bevestiging bij zadelpen

Wanneer je niet zit te wachten op extra uitgaven of wellicht op kort termijn de weg op wil, kun je ook controleren of je de fiets kunt bevestigen bij de zadelpen/zadelbuis. Hiermee wordt je carbon frame niet belast, maar is het natuurlijk wel de vraag of de fiets goed op de fietsendrager blijft staan.

Veelgestelde vragen over een carbon fiets op een fietsendrager

Waarom extra opletten bij een carbon fiets op een fietsendrager?

Een carbon frame kan scheuren en zelfs breken als je deze te hard aandraait met een klem van een fietsendrager. Dit kan niet gebeuren bij een aluminium frame. Let daarom altijd goed op hoe je hem bevestigt.

Hoe kan ik het best een carbon racefiets op een fietsendrager bevestigen?

Ga voor een fietsendrager op het dak met de montage bij de voorvork. Hiermee wordt je carbon frame niet belast. Reeds een fietsendrager? Overweeg dan een frame beschermer of een frame adapter.

Kan ik mijn carbon fiets ook bij de zadelpen op een fietsendrager monteren?

Bij sommige fietsen in combinatie met fietsendragers is dit mogelijk. Controleer wel altijd goed of de fiets echt stevig staat. En let op: ook een zadelbuis kan van carbon zijn.

Bronnen

Scroll naar boven