In het kort: het is belangrijk om het gewicht van de fietsendrager te weten, zodat je kunt uitrekenen hoeveel je gewicht je uiteindelijk wil vervoeren. Dit is belangrijk, omdat je hiermee kunt bepalen of je de maximale kogeldruk van de auto niet overschrijdt. Hiermee voorkom je niet alleen boete, maar ga je ook veilig de weg op.
Er bestaan veel vragen over het gewicht van een fietsendrager. Niet alleen over het gewicht van de fietsendrager zelf, maar ook wat hij maximaal kan dragen. Dit wordt het draagvermogen genoemd. In deze gids kom je alles te weten over het gewicht van een fietsendrager en waarom dit zo belangrijk is.
Inhoudsopgave
Draagvermogen fietsendrager: hoeveel gewicht kan een fietsendrager hebben?
Een fietsendrager heeft een maximaal gewicht wat deze kan dragen. Dit wordt het ‘maximaal draagvermogen’ genoemd. Het is ontzettend belangrijk om dit gewicht niet overschrijden. Dit is namelijk niet alleen heel slecht voor de fietsendrager, maar is ook super onveilig.
Wat weegt een fietsendrager?
Een fietsendrager weegt zelf natuurlijk ook wat. Het is belangrijk om het gewicht van de fietsendrager vooraf goed te bekijken, zodat je een rekensom kan maken op hoeveel kilogram je uiteindelijk uitkomt als je er ook fietsen op plaatst.
Deze totaalsom is belangrijk om te weten of de kogeldruk van de auto niet overschreden wordt. Hier komen we straks op terug.
Maximale kogeldruk van de auto
Dan is er ook nog de maximale kogeldruk van de auto. Wanneer je een fietsendrager op de trekhaak bevestigt, is het erg belangrijk om hier onderzoek naar te doen. De maximale kogeldruk vertelt namelijk hoeveel gewicht er maximaal is toegestaan. Je ontdekt de maximale kogeldruk van jouw auto in het autoboekje en in sommige gevallen op het typeplaatje op de trekhaak.
Om erachter te komen of je de maximale kogeldruk niet overschrijdt, is het erg belangrijk om het gewicht van de fietsendrager en van de belading uit te rekenen voor je de weg op gaat.
Voorbeeld: de auto heeft een maximale kogeldruk van 70 kilogram. De fietsendrager weegt 10 kilogram en de twee fietsen die je wil mee wil nemen wegen per stuk 20 kilogram. Je komt dan uit op een totaal gewicht van 50 kilogram, waarmee je de maximale kogeldruk van 70 kilogram niet overschrijdt. Je kunt dus veilig de weg op.
Veelgestelde vragen over het gewicht van een fietsendrager
Hoeveel een fietsendrager weegt is afhankelijk van het model dat jij hebt: niet elke fietsendrager weegt even veel. Gemiddeld weegt een fietsendrager tussen de 5 a 10 kilogram. Om precies te weten hoeveel jouw fietsendrager weegt kun je het best een kijkje nemen in de handleiding.
Het maximale gewicht van een fietsendrager zelf is afhankelijk van jouw auto. Wanneer je de fietsendrager op een trekhaak monteert heb je namelijk te maken met een maximale kogeldruk. Stel dat dit 70 kilogram is, dan mag de fietsendrager inclusief de fietsen niet meer dan 70 kilogram wegen om veilig de weg op te kunnen.
Hoeveel een fietsendrager maximaal kan dragen is afhankelijk van het model dat jij hebt. Vaak geldt wel: hoe meer fietsen hij kan dragen, hoe hoger het maximaal gewicht. Om erachter te komen wat het maximale draagvermogen van een fietsendrager is, kun je het best kijken in de handleiding.