Home » Onderdelen » Trekhaak voor fietsendrager

Trekhaak voor fietsendrager

In het kort: er zijn speciale trekhaken voor fietsendragers. Deze worden ook wel fietsendragerhaken genoemd. Ze zijn niet geschikt voor het trekken van lading, maar wel voor verticale draging. Deze haken zijn met name interessant voor elektrische auto’s.

Er zijn speciale trekhaken voor fietsendragers. Deze worden ook wel fietsendragerhaken genoemd. Ontdek waarom deze trekhaken voor fietsendragers ontwikkeld zijn en welke er allemaal op de markt verkrijgbaar zijn.

Waarom een trekhaak voor fietsendragers?

Veel voertuigen zijn niet geschikt om een caravan of een aanhanger te trekken. Denk aan diverse hybride en elektrische auto’s, die wellicht wel geschikt kunnen zijn voor een fietsendrager. Speciaal hiervoor zijn speciale haken ontwikkeld, die het mogelijk maken om alsnog een fietsendrager te bevestigen.

Let op: niet geschikt om te trekken

De fietsendragerhaken zijn alleen geschikt om te dragen en niet om te trekken. Veel van deze haken zo dan ook zo ontworpen dat je ze niet ‘per ongeluk’ kunt gebruiken als trekhaak. Zo is er bijvoorbeeld een trekhaak voor fietsendragers met een pin aan de bovenzijde, die voorkomt dat je er een aanhanger aan kunt hangen.

Verschillende typen fietsendragerhaken

De fietsendragerhaken zijn veelal ontwikkeld door fietsendrager merken zelf. Dit kan ook niet anders, omdat er bij veel van deze fietsendragerhaken patentrechten gelden. We zetten de populairste haken op een rij.

Bosal fietsendragerhaak

Fietserdragermerk Bosal heeft de BCS2 ontwikkeld. Deze fietsendragerhaak heeft een pin aan de bovenzijde van de bal, zodat deze niet gebruikt kan worden als trekhaak. Je kunt er bijvoorbeeld geen aanhanger aan koppelen door deze uitstekende pin.

Doordat er alleen maar een klein pinnetje aan de bovenzijde van de bal te vinden is, kan deze trekhaak voor fietsendragers voor veel verschillende fietsendragers gebruikt worden.

bosal trekhaak voor fietsendragers

Bosal BCS2

Een kogeldruk van maximaal 60 kilogram en montage tijd van 30 tot 60 minuten.

Brink trekhaak voor fietsendrager

Brink heeft ook een fietsendragerhaak op de markt gebracht. Deze Brink RMC heeft geen pin maar een strip aan de bovenzijde van de bal. Ook hiermee is het dus niet mogelijk om een aanhanger.

Door de strip aan de bovenzijde is deze fietsendrager trekhaak voor veel fietsendragers niet geschikt.

Update: Brink RMC met pin

Brink heeft ook een RMC fietsendrager trekhaak ontwikkeld met een pin halverwege de bal. Deze heeft dus geen strip aan de bovenzijde van de bal. Ook hiermee is het door de pin onmogelijk geworden om een aanhanger te trekken.

brink fietsendrager trekhaak

Brink RMC fietsendragerhaak

Geschikt voor heel veel automerken, waaronder Volkswagen, Kia en Hyundai.

Veelgestelde vragen over een trekhaak voor fietsendragers

Is er een speciale trekhaak voor een fietsendrager?

Ja, die zijn er. Met deze ‘fietsendragerhaken’ mag je alleen een fietsendrager gebruiken. Je kunt ze dus niet gebruiken om iets te trekken, maar alleen om te dragen. Het zijn dus eigenlijk ook geen ’trekhaken’.

Ik heb geen trekhaak, kan ik alsnog een fietsendrager monteren?

Je kunt natuurlijk kiezen voor een fietsendrager op de achterklep of op het dak van de auto. Als je alsnog een fietsendrager achter de auto wil monteren, kan een trekhaak voor fietsendragers erg interessant zijn. Je moet wel goed controleren of deze geschikt is voor jouw auto.

Scroll naar boven