Home » Handleidingen » Fiets op fietsendrager bevestigen

Fiets op fietsendrager bevestigen

In het kort: monteer de fietsendrager altijd met de handleiding erbij. Hou daarnaast altijd rekening met het draagvermogen en de kogeldruk van het voertuig om veilig op pad te kunnen gaan. Check voor je de weg op gaat altijd goed of hij juist gemonteerd.

Wanneer je je fiets op een fietsendrager wil vervoeren, dien je je hoofd er goed bij te houden. Het laatste waar je op zit te wachten is dat de fiets onderweg losraakt of dat een fietsendrager bijvoorbeeld scheef komt te hangen. In deze handleiding kom je alles te weten over een fiets op een fietsendrager bevestigen.

Zo plaats je een fiets op een fietsendrager

Fietsendragers kunnen veel van elkaar verschillen. Elk type fietsendrager heeft dan ook net weer een iets andere manier om de fietsen erop te plaatsen. Toch is het plaatsen van fietsen in grote lijnen hetzelfde.

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat je de fietsendrager gemonteerd hebt volgens de juiste wijze. Volg daarna onderstaande stappen om je fiets op een fietsendrager te plaatsen.

  1. Verwijder eerst losse accessoires van de fietsen. Denk aan fietstassen en accu’s van elektrische fietsen. Dit bespaart je niet alleen gewicht, maar het maakt de buit ook minder aantrekkelijk voor criminelen.
  2. Controleer of de fietsendrager goed gemonteerd is. Fietsendrager gemonteerd op de trekhaak? Check of deze niet meer kan bewegen.
  3. Plaats de fiets met de banden in de wielgoten van de fietsendrager. Meerdere fietsen? Plaats dan de zwaarste fiets het dichtste bij de trekhaak en plaats de fietsen om en om. Hiermee verdeel je het gewicht en is de kans op een fietsendrager die achterover hangt kleiner.
  4. Bevestig de klemmen van de fietsendrager om de fietsen en zet de wielen vast met de straps.
  5. Zet de fietsen nu op slot en maak optioneel gebruik van een extra slot voor een fietsendrager om de kans op diefstal te minimaliseren.

Controleer of de fietsen stevig op de fietsendrager staan. Het is ook goed om te controleren of de fietsen niet tegen het voertuig of wanneer je meerdere fietsen op een fietsendrager hebt geplaatst, tegen elkaar aan kunnen komen.

Let hier extra op bij een fiets vastzetten op een fietsendrager

Er zijn nog een aantal extra punten om op te letten bij een fiets vastzetten op een fietsendrager.

  • Elektrische fietsen: ga je een elektrische fiets op een fietsendrager plaatsen? Verwijder dan de accu en maak gebruik van een goed slot om de fietsen te beveiligen.
  • Gewicht fietsendrager: let altijd goed op het draagvermogen van de fietsendrager en de maximale kogeldruk van het voertuig en overschrijdt dit niet. Check dus van te voren hoe zwaar de fietsen zijn en match dit met het maximale fietsendrager gewicht.
  • Verlichting: voor je de weg op gaat is het belangrijk om ook de verlichting te controleren. Lees hier mogelijke oplossingen als de fietsendrager verlichting niet werkt.
  • Kentekenplaat: na het plaatsen van de fietsen is het ook belangrijk om te controleren of het nummerbord nog goed zichtbaar is. Zo niet, dan is een extra fietsendrager kentekenplaat vereist.

Veelgestelde vragen over fietsen plaatsen op een fietsendrager

Moet een fiets op slot gezet worden als je deze op een fietsendrager plaatst?

Ja, maar doe dit pas nadat je de wielen met de straps hebt vastgemaakt en het frame hebt bevestigd met de klemmen van de fietsendrager. Je kunt optioneel ook nog kiezen voor een extra slot om de kans op diefstal te verminderen.

Hoe moet ik meerdere fietsen op een fietsendrager plaatsen?

Als je meerdere fietsen op een fietsendrager plaatst, hou dan rekening met het gewicht (maximaal draagvermogen) van de fietsendrager en de maximale kogeldruk van het voertuig. Zet de fietsen met de sturen om en om, om het gewicht te verdelen.

De fietsen blijven bewegen, ook als ik de klemmen gebruik van de fietsendrager. Wat nu?

Je kunt de fietsen extra vastmaken met behulp van spanbandjes. Hiermee kun je meerdere fietsen aan elkaar bevestigen en deze aan de fietsendrager beugel vastmaken.

Scroll naar boven